"Bibliografie díla F. X. Šaldy" Jiří Pistorius (Melantrich, 1948)


Přítomná bibliografie připravené z největší části již za války, v letech 1943-1945, jest prvním, relativně úplným soupisem díla F. X. Šaldy. Obsahuj soupis všech tištěných jeho prací, knižních i časopiseckých, zachycuje především a podrobněji v chronologickém sledu úplný obraz Šaldovy revuální činnosti kritické, která tak neopakovatelně vytváří mohutné zrcadlo téměř půlstoletého vývoje české moderní kultury, i Šaldovy výjimečné tvůrčí účasti na ní. Kromě toho zahrnuje i okrajovou činnost Šaldovu, pokud ovšem vyšla tiskem: uveřejněnou korespondenci , stati, jimiž po léta přispíval do Ottova slovníku naučného, jeho práci překladatelskou, redakční i pořadatelskou. Je přehledem jeho díla beletristického i kritického.
Dosavadní čtyři soupisy díla Šaldova jsou buď neúplné a nedokonalé (Brtník z r. 1917 ve sborníku k padesátinám Šaldových básní z r. 1938; L. F. Živného soupis kritiky výtvarné z r. 1940; Cvrčkova bibliografie Šaldova díly z oboru výtvarnictví z r. 1947). Mohly přispět mé práci jen zčásti, a bylo tedy nezbytné přistoupit k ní úplně znovu.
Pro větší přehlednost rozhodl jsem se netřídit látku Šaldova díla podle jednotlivých oborů předmětům, jak často bývá obvyklé u podobných monografií. Domnívám se, že kombinace způsobů systematického a chronologického nejvhodněji odpovídá utřídění šaldovského materiálu. Celek rozčleněn jest do deseti oddílů [viz obsah níže], uvnitř každého uspořádán jest ovšem chronologicky. Jádro tvoří nepochybně odstavec VII., uspořádaný taktéž v postupu časovém, obsahující Šaldovo dílo uveřejňované v časopisech a revuích, v nichž F. X. Š. uložil vlastně převážnou většinu svého díla. Neboť i studie a stati, z nichž sestavoval později knižní celky, vycházely bezmála všechny původně v revuích.

Pro snadnou orientaci obsahovou připojuji v tomto oddíle také podrobnější aparát poznámkový, jenž má sloužit jen první informaci o obsahu článku, zejména polemik, jindy o souvislosti, dané inspirací vnější nebo přímo reakcí polemickou. Tyto poznámky nečiní si jiného nároku než být pouze stručným komentářem orientačním a knihopisně odkazovým. Jsou jen registračního rázu. Bibliografie díla F. X. Š. uvádí pouze články původní, uveřejněné Šaldou samým; končí tedy r. 1937.     

V Praze, prosinec  1947

Jiří Pistorius

(text byl převzat z předmluvy, s. 7)

............................
název: Bibliografie díla F. X. Šaldy
autor: Jiří Pistorius (1922-2014)
vydavatel: Melantrich
rok vydání: 1948
počet stran: 362
............................


..obsah..

Bibliografie FXŠ z let 1885–1937

1. Knihy (s. 9)
a. Básně a krásná próza
b. Dramata
c. Dílo essayistické a kritické
d. Edice vydané mimo hlavní dílo, soukromé tisky bibliografie


2. Předmluvy k cizím knihám (s. 25)

3. Stati ve sbornících (s. 31)

4. Próza (s. 35)

5. Básně (s. 41)

6. Překlady (s. 63)a. Šaldovy práce přeložené (knižně vydané + v časopisech)
b. Šaldovy překlady (knižní edice + v časopisech) s. 65


7. Chronologický přehled časopiseckých příspěvků (s . 74)
a. Studie, články a větší kritické referáty
b. Polemiky, glossy a menší referáty


8. Hesla v Ottově slovníku naučném (s. 319)

9. Uveřejněná korespondence (s. 335)

10. Redakční činnost (s. 344)
a. Redaktor revuí a časopisů
b. Redigované knižnice a sborníky (s. 346)