"František Xaver Šalda: 1867-1937-1967" Emanuel Macek (Academia, 1968)

 


Šaldovský sborník připravený k dvojímu Šaldovu výročí (stoleté výročí narození, třicetileté výročí úmrtí) hodnotí a osvětluje z různých dnešních aspektů trvalou, nepomíjivou aktuálnost a podnětnost Šaldova díla.

První část sborníku, nazvaná Studie, přináší původní literárněvědecké a filosofické studie našich předních vědeckých pracovníků - Felixe Vodičky, Olega Suse, Ludvíka Svobody aj.

Ve druhé části sborníku, nazvané Svědectví, jsou přetištěny starší stati E. Gordstückera (1942) a Jana Mukařovského (1947), dnes už těžko dostupné. Následují dva dosud u nás nepublikované projevy - Teigova přednáška o Šaldovi (1947) a jubilejní stať L. Novomeského o Šaldovy, napsaná v r. 1957 pro "Sloveňské pohľady" a cenzurou tehdy zabavená. Tato "svědectví" živého odkazu Šaldova jsou doplněna současným příspěvkem K.Chvatíka, který nastiňuje podnětný vliv Šaldova kritického díla na naši mladší uměnovědnou generaci.

Třetí část přináší v uspořádání Emanuela Macka výběr kritických hlasů, glos, polemik a projevů vztahujících se k Šaldovi, z let 1891 - 1962. Do výběru byly pojaty nejen projevy Šaldovi nakloněné, ale i proti Šaldovi vyhrocené a polemicky zaujaté hlasy jeho názorových a osobních odpůrců. Jsou zde zastoupeni generační druhové a současníci - J.Herben, O.Březina, S. K. Neumann, Viktor Dyk aj. - a montáž citátů pak pokračuje až po projevy a glosy Jana Mukařovského, Felixe Vodičky, Václava Černého, Oldřicha Králíka a dál až po příslušníky naší nejmladší kulturní a literární generace. Tento široký a pestrý výběr, pro čtenáře poutavý a v mnoha případech objevný (jde často o prameny dnes už sotva známé nebo těžko dostupné) vskutku představuje jakýsi živý "dialog nad dílem kritika", a je tak cenným dobovým dokumentem z významného období našeho kulturního vývoje, dokumentem, který zároveň dotvrzuje závažnost a aktuálnost Šaldova podílu na utváření naší kulturní současnosti.

..............................
Název: František Xaver Šalda: 1867-1937-1967
Editor: Emanuel Macek (1924-1997)
Vydavatel: Academia
Rok vydání: 1968
Počet stran: 297

..............................

..obsah..

Úvodem

I.   STUDIE
Felix Vodička, Formování Šaldova kritického typu
Oleg Sus, Založení Šaldova symbolismu ve vztahu k německým duchovědným teoriím
Jiří Bednář, Filosofické koncepce v Šaldově Duši a díle
František Kautman, Šaldovo pojetí modernosti a moderního umění
Zdeněk Kožmín, Šalda jako analytik literárního díla
Vratislav Effenberger, Šalda a Teige
Ludvík Svoboda, Šaldovy pokusy o filosofii dějin


II.  SVĚDECTVÍ
Eduard Goldstücker, Při vzpomínce na F. X. Šaldu (1942)
Jan Mukařovský, Šalda stále živý (1947)
Karel Teige, F. X. Šalda a devadesátá léta (1947)
Ladislav Novomeský, Náš Šalda - Dělník a tvůrce lidství (1957)
Květoslav Chvatík, F. X. Šalda a ročník 1930 (1967)


III. DIALOG NAD DÍLEM KRITIKA

Hlasy o Šaldovi z let 1891 - 1962 (Uspořádal
a úvodní poznámku napsal Emanuel Macek)