"Boje a směry socialistické kultury" Václav Černý (Fr. Borový, 1946)

 

Tato kniha shrnuje řadu úvah, které jsem uveřejnil, případně i přednesl k problematice socialistické kultury u nás od srpna 1945 do září 1946; vyšly vesměs ve formě jen místy nepatrně obšírnější v ročnících VI. A VII. „Kritického měsíčníku“ (…)

Jestliže své úvahy nicméně znovu vydávám v úhrnu, je to ze dvou důvodů: soudím, že mohou ještě sloužit, neboť situace v našem intelektuálním a mravním životě je sice jasnější, ale daleko ještě ne ustálena; a myslím, že tyto úvahy nejsou jen zhola časové. Z potřeby chvíle sice vznikly, ale mířily za ni a byly inspirovány širším a vyšším stanoviskem.
Tím stanoviskem je idea socialismu, jakožto aplikace pojmu humanitního a pojmu svobody. Chápu socialismus jako právě ten společenský životní styl, jenž umožňuje nejvyšší míru lidské svobody. V zespolečenštění výrobních statků vidím přímou cestu k němu, hlavní fyzickou jeho záruku a předpoklad jeho budování. (…)


Co mne tedy vlastně dělí od komunismu, ptáte se? Opravdu: nic. Krom několika propastí. Nejsem historický materialista, marxismus je mi filosofií mezi filosofiemi a naprosto mi nepokrývá celý pojem vědy o společnosti, tím méně vědy vůbec. Celý můj socialismus točí se dále kolem myšlenky úplného osvobození člověka, je zacílen na mravní obsah a růst konkrétního lidského jednotlivce a vyúsťuje v představu dokonalé lidské osobnosti, jíž bylo dáno plně rozvinout všechny její vnější i vnitřní možnosti růstu, radosti, svobody a tvorby.
A konečně, druhotné výrazy socialistické ideje – jako jsou politika socialistických stran a taktika střižená k denním okolnostem politické situace – jsou pro mne skutečně druhotné.
(text je převzat z předmluvy, s. 7 - 9, autor Václav Černý)



..obsah..

Pozdrav mrtvým
O naši kulturní orientaci mezi východem a západem
Ještě jednou: Mezi východem a západem
O svobodu básnického hledání v socialistické společnosti
Dvě stanoviska
Literatura umělecká a literatura užitková
Lenin a umění
Pár slov o kulturním ethosu
O naší moderní socialistické tradici a co s ní souvisí
Stát a básník
Osobnost a kolektivum
Cesta literatury k lidu a lidu k literatuře

…………………………………………..
Název: "Boje a směry socialistické kultury"
Autor: Václav Černý
Vydavatel: Fr. Borový
Rok vydání: 1946
Edice: Úvahy a přednášky; sv. 13
Počet stran: 129
…………………………………………..