"Byla jsem na světě" Olga Scheinpflugová



"Rozhlížela jsem se po světě v době, kdy ještě nezmizel ze světa čas, kdy se ve všech domácnostech šilo, vařilo, peklo i uklízelo dvakrát tolik co dneska, denně se chodilo nakupovat, protože nebyly ledničky, pořádek neznal vysavače ani pračky, k obědům a k večeřím se prostíraly rodinné stoly. Starší, starší i mladí pěstovali denní procházky, ženy sice nechodily do zaměstnání, ale pletly punčochy, vyšívaly, háčkovaly, čistily měděné nádobí, natáčely si samy vlasy a ještě večer četly tlusté romány. Dětskou konfekci neznala ani jedna rodina a děti, ba i dospělé oblékal domácí šicí stroj. A nikomu se tenkrát netřásly ruce spěchem. Kam se poděl čas, který tu byl před půlstoletím?"

* * *

„Člověk se narodí dvojici lidí, kteří se sešli náhodou lásky. Jejich vlastnosti, zděděné po předcích, mu utkají povahu a osud. Je vysazen na svět jako výsadkář do džungle a nikdo se ho nezeptá, chce-li prožít dobrodružství, kterému se říká život. Nikdo nezměří jeho síly, jsou-li k tomu dostatečné,je odsouzen platit za všecko, co mu odkázali jiní. Být člověkem znamená být hrdinou, neboť po úžasu dětství přichází řetěz bitev, které, ať jsou prohrané, nebo vítězné, vždycky končí smrtí.“


Zdroj: Olga Scheinpflugová "Byla jsem na světě" (Mladá fronta, 1988)






Olga Scheinpflugová

3. prosince 1902 Slaný – 13. dubna 1968 Praha

- byla česká herečka, spisovatelka, básnířka a dramatička.Je autorkou 16 románů (např. Český román), dramat, drobných próz, 7 básnických sbírek i 10 knih pro děti. Pronikala obzvláště do nitra žen své generace a své společenské vrstvy. Byla dcerou prozaika Karla Scheinpfluga (1869–1948) a životní družkou (od roku 1935 manželkou) spisovatele Karla Čapka.

Portréty (ČRo Plus)


26.8.2012 Olga Scheinpflugová - krásný život ve stínu Karla Čapka ale i vlastní zářná herecká kariéra. Připravil Jan Sedmidubský.