Malíř a kolážista Romare Bearden (1911 - 1988)






















Romare Bearden
* 1911 - † 1988, USA,

Afroamerický malíř Romare Howard Bearden se narodil 2. září 1911 v Charlotte v Severní Karolíně v rodině Richarda Howarda a Bessye Beardenových, kteří se v roce 1915 usadili v Haarlemu, černošské čtvrti v New York City. Jeho otec pracoval jako městský inspektor pro hygienu a jeho matka pracovala jako členka správní rady jedné harlemské školy, jako pokladnice pro Council of Negro Women (Radu černošských žen) a působila rovněž v mnoha různých komunitních radách.

Bearden původně studoval matematiku na Lincoln University, nicméně brzy přestoupil na Boston University, kde mimo jiné také pracoval jako umělecký ředitel studentského humorného časopisu Beanpot. Bearden nakonec studia dokončil na New York University (NYU), kde získal titul ve vzdělávání. Už během studií na NYU se věnoval malířství, prošel několika kurzy malovaní, které ho velmi zajímalo a naplňovalo, a stal se dokonce uměleckým šéfredaktorem pro měsíčník The Medley. Bearden však v časopisech nepůsobil jen umělecky, psal mnohé články na různá sociální témata – jakožto Afroameričan měl blízko k různým společenským tématům, byl neúnavným zastáncem zrovnoprávnění ras, které tehdy v Americe bylo spíše pohádkou na papíře než praktickým uplatněním. V roce 1935 také začal spolupracovat s časopisem Baltimore Afro-American, pro který celé dva roky každý týden maloval nové komiksy. Bearden rovněž navštěvoval večerní kurzy umění na Art Students League v New Yorku, kde byl jeho učitelem německý umělec George Grosz, který ho podporoval v jeho umění, které vždy mělo jistý společenskokritický podtón.

Další umělci Harlemské renesance: Romare Bearden, Allan Rohan Crite, Archibald Motley, Augusta Savage (více @Harlemská renesance


Komentáře