K odkazu Jindřicha Chalupeckého (hovoří Ivan Martin Jirous a básník Miloslav Topinka)

 


„Dělat moderní umění umí dnes mnoho lidí, a virtuózně. Jenže dělají je spíše proto, že svět, ve kterém žijí, na nich taková díla žádá, než oni sami potřebovali svým dílem obrátit se k světu. Možná, že jim mnoho záleží na umění; ale málo jim záleží na světě.“

Jindřich Chalupecký ("Umění", Výtvarná práce 17., 1967, č. 10, s. 474–483)

“Umění dnes nesouzní a nemůže souznít s duchem své epochy, neboť tento duch se nazývá materialismem, utilitarialismem a hlavně naprostým chaosem. Svět je už dlouho, velmi dlouho zaměstnán bojem sociálním a hospodářským a jemu věnuje skoro všecky své síly: není tu místa pro umění, není ani zájmu o ně, touhy po něm. Umění je donucováno, aby se uzavřelo ve výlučnost přísného artismu, aby žilo jen a jen svou platností v řádu umění, ducha, aby se věnovalo jen sobě, jen svým zájmům, jen svým problémům”

Jindřich Chalupecký ”L´École de Paris” (Samostatnost XXVI, 1931, úvaha a recenze výstavy, s. 3-4.)

“…nevšímají si vnějšího světa, protože předmětem jejich zájmu je nikoli skutečno vnější, smyslové, fyzické, ale zcela a pouze psychické, odraz světa v hlubinách člověka, svět člověkem strávený, nikoli člověk ve světě, ale svět v člověku”

*Jindřich Chalupecký kritizuje surrealismus v tvorbě Štýrského a Toyen (Přehled výstav, Čin V, 1933, č. 25, s. 590-592)

“Neuvěřím, že umění má svou platnost oddělenou od ostatního lidského života, že cena umění záleží jen v sobě same, že člověk jde k obrazu bez praktického zájmu, že potřeba umění je potřeba nějakého jiného světa, světa krásna, vznešeného kosmu, kam odcházíme, abychom změnili ovzduší našeho přítomného života snad za svěžejší a jasnější van ducha”

Jindřich Chalupecký (Krásné umění, Čin VI, 1934, s. 277-279)




Dokumentární pásmo věnované osobnosti a odkazu výtvarného a literárního teoretika Jindřicha Chalupeckého. Hovoří Ivan Martin Jirous a básník Miloslav Topinka.
(Vltava, pořad "Večer na téma", 12. únor 2020)


Komentáře