"S F. X. Šaldou tehdy a nyní: dopisy, dílo, evokace" (2021, Třiatřicet)

 



"S F. X. Šaldou tehdy a nyní: dopisy, dílo, evokace" (2021, Třiatřicet)
Edice: Ultima Thule
Popis jednotky: Částečně přeloženo z francouzštiny
331 stran : ilustrace, portréty, faksimile ; 19 cm
333 výtisků

Ve spolupráci s analytikem, historikem a spisovatelem PhDr. Mgr. Tomášem Bandžuchem, PhD. a se zakladatelem a emeritním ředitelem bývalé Galerie výtvarných umění v Mostě panem Petrem Svobodou vydal spolek Třiatřicet v roce 2021 v rozšířené edici a nové sazbě raritní publikaci - knihu českého filosofa a esejisty Rudolfa I. Malého „S F. X. Šaldou tehdy a nyní: Dopisy – Dílo – Evokace“. Kniha měla být vydána v roce 1948, celý náklad byl ovšem tehdy poslán do stoupy a kniha byla celá desetiletí považována za ztracenou. V roce 2019 se ovšem podařilo objevit jeden její kompletní výtisk, který posléze posloužil jako základ pro nové vydání.

Kniha obsahuje řadu vzpomínkových textů i dosud nepublikovaných dopisů a jiných dokumentů popisujících mimo jiné intelektuální a literární život v prvních letech Československé republiky, vzájemné podrazy a osobní útoky spisovatelů a kritiků, literární uskupení, která se rozpadala stejně rychle jako vznikala, a třeba i způsoby, jak se tehdy dal založit či ovládnout literární časopis.

Kromě originálního Malého textu obsahuje nová publikace navíc i studii přibližující život a dílo Rudolfa Iny Malého a jeho vztah k Šaldovi, Šaldovy vzpomínky na Čáslav a několik dalších kratších tematických textů, dobových fotografií či kopií dokumentů pocházejících z archívu R. I. Malého. 

Celá kniha, vydaná coby první svazek edice Ultima Thule, má symbolických 333 stran a vyšla v nákladu 333 kusů. Vydání knihy podpořilo svým grantem město Čáslav a také mnoho soukromých dárců. 

(text "Rudolf I. Malý: S F. X. Šaldou tehdy a nyní" @Třiatřicet)


V pozůstalosti prvorepublikového filosofa a esejisty Rudolfa Iny Malého se nedávno podařilo nalézt kompletní výtisk jeho dlouho ztracené knihy „S F. X. Šaldou tehdy i nyní“, která obsahuje celou řadu nikdy nepublikovaných vzpomínek a dokumentů týkajících se života i díla F. X. Šaldy. Sám R. I. Malý zaujímal mezi Šaldovými přáteli přední místo a těžko bychom na počátku 20. let 20. století hledali nějakého jeho významnějšího spolupracovníka. Své vzpomínky na Šaldu a dokumenty ze spolupráce s ním se Malý rozhodl po druhé světové válce vydat knižně, nicméně nastupující komunistický režim mu to neumožnil. R. I. Malý byl totiž jakožto katolický autor pro tehdejší cenzuru nepřijatelný, a tak byl celý již vytištěný náklad jeho knihy zabaven a následně zničen. V Malého soukromém archivu nicméně zůstal zachován jeden výtisk, který mu stihl zaslat nakladatel. A právě ten by měl posloužit jako základ pro nové vydání této unikátní publikace.

(text Ústav českých dějin Filozofické fakulty UK, 13. 10. 2020)














Komentáře