"Milan Kundera" Jan Novák - Debatuje Blanka Činátlová s Petrem A. Bílkem, Tomášem Dimterem a Janem Kolářem (Portréty těch druhých @Vltava, 24.10.2020), polemika Kundera- Havel 1968 - 2009, "Polemika Kundera Havel" Michal Kopeček (2009)

 


Láká spíše skandální bulvarizace, detektivní luštění stop či sbírání a třídění faktů? Funguje lépe empatické vciťování nebo věcný odstup a lze vůbec pravdivě a autenticky odvyprávět něčí život? O tom debatuje Blanka Činátlová s literárním teoretikem Petrem A. Bílkem, překladatelem Tomášem Dimterem a filmovým publicistou Janem Kolářem.

Nedávno rozvířily tuzemskou mediální scénu dvě monografie, obě rozsahem objemné a obě vůči objektům svého líčení kritické, či lépe řečeno nesmlouvavé až negativní. Jan Novák vydal knihu nazvanou Kundera: Český život a doba a Daňa Horáková počin nazvaný O Pavlovi zahrnující dílem vlastní zkušenost a dílem vzpomínky na manžela, Pavla Juráčka. „Literární kvality i bulvarizační přístup obou knih jsou diskutabilní,“ uvádí jako vstupní tezi literárně-kritické debaty Blanka Činátlová. A protože se nestává často, aby se literární biografie stala tak výraznou společenskou událostí, zamýšlí se moderátorka společně se svými hosty nad tím, jaký „dosah“ a „záběr“ může mít životopisné psaní, nakolik je prospěšné a přínosné pro odborníky a proč láká čtenáře právě takové „psaní pro Vlastu“, jak charakterizuje Horákové knihu Tomáš Dimter.

(text: Blanka Činátlová, Milena M. Marešová)

download MP3 (55min)


✻       ✻        ✻


Milan Kundera: Kniha smíchu a zapomnění (Jasná řeč Josefa Chuchmy)
Josef Chuchma, Ondřej Horák, Pavel Mandys

✻       ✻        ✻



"Český úděl
" Milan Kundera
Text původně vyšel v Listech č. 7–8/1968

"Český úděl?" Václav Havel
Text původně vyšel v časopise Dnešek 1/1969, v časopise Tvář 4/1969 a spolu s odpovědí
Milana Kundery v Hostu do domu 15/1968–1969.

Úděl proměny a tvář sebeklamu
03-04-2009 JAROSLAV STŘÍTECKÝ

Radikalismus a exhibicionismus
03-04-2009 MILAN KUNDERA

Metakritika krize
03-04-2009 LUBOMÍR NOVÝ



✻       ✻        ✻

Josef Chuchma o snímku diskutoval s historikem Petrem Zídkem a literárním kritikem Kryštofem Ederem
"A to je co? @ČT Art, 2021, 26min

Komentáře